Actueel
Relatie migraine en menstruatie nader onderzocht
Een team van farmacologen, neurologen en gynaecologen gaat de rol van vrouwelijke geslachtshormonen bij migraine onderzoeken. Het onderzoek onder leiding van Antoinette Maassen van den Brink, farmacoloog van het Erasmus MC, is mogelijk dankzij een subsidie van € 500.000 van stichting ZonMw die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert.
De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met gynaecoloog prof. Joop Laven en gynaecologen en neurologen van het LUMC en het UMC Utrecht. Het toegekende bedrag is een subsidie uit het programma Gender en Gezondheid van ZonMw, dat gericht is op onderzoek naar genderverschillen in gezondheid.
Migraine komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Wisselingen in geslachtshormonen lijken hier een belangrijke oorzaak van, zeker bij menstruatie-gerelateerde migraine, een aandoening die in Nederland elke maand circa driehonderdduizend vrouwen treft. Er is echter nog nooit een gedetailleerd onderzoek gedaan naar de balans tussen verschillende hormonen bij vrouwen met menstruatie-gerelateerde migraine.
De pil
Antoinette Maassen van den Brink: “Omdat een link tussen wisselingen in vrouwelijke hormonen en migraine bij vrouwen logisch lijkt, wordt bij vrouwen met migraine in sommige gevallen de anticonceptiepil voorgeschreven. De werking hiervan is echter erg wisselend, soms wordt de migraine beter, maar soms ook erger. Deugdelijk onderzoek hiernaar ontbreekt tot op heden en zal nu ook uitgevoerd worden. Uiteindelijk willen we deze vrouwen een betere behandeling kunnen bieden.”
Een ander innovatief aspect aan de studie is dat behalve vrouwen met een menstruatiecyclus in het huidige onderzoek ook vrouwen in de overgang onderzocht zullen worden. Zij hebben tijdens de overgang vaak aanzienlijk meer last van migraine.
Themabijeenkomst Kwaliteit van leven met Ernstige Hoofdpijn
Op 19 september 2017 vindt in Amsterdam deze themabijeenkomst van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet plaats. We besteden tijdens deze avond graag aandacht aan de kwaliteit van leven met een chronische aandoening in samenwerking met Mariëtte Baarda, schrijfster van het boek Kinderen waaien om.
Na het ervaringsverhaal van Mariëtte Baarda is er nog voldoende ruimte deze avond om met anderen ervaringen uit te wisselen en is er gelegenheid tot overleg met de vrijwilligers van Hoofdpijnnet die ondersteuning kunnen bieden. Graag nodigen we iedereen met Migraine of een andere ernstige hoofdpijnvorm, je partner, een vriend(in) of andere geïnteresseerde van harte uit om deze avond bij te wonen.
Programma
- 19.15 – 19.30 uur: ontvangst met koffie en thee
- 19.30 – 19.50 uur: opening van de avond door vrijwilligerscoördinator Hoofdpijnnet
- 19.50 – 20.30 uur: ervaringsverhaal Mariëtte Baarda
- 20.30 – 21.45 uur: gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen
De avond wordt gehouden in het tuinhuis van Uitgeverij Atlas Contact, Prinsengracht 915 te Amsterdam. Deze locatie is met openbaar vervoer en auto goed bereikbaar. Nabij de uitgeverij is een parkeergarage gevestigd.
Aanmelden? Meld je aan voor deze geweldige avond via esther@hoofdpijnnet.nl ovv ‘bijeenkomst 19 september 2017 te Amsterdam.’ Graag vernemen we met hoeveel personen je wilt komen. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden.
Beschrijving Kinderen waaien om:

Van kinds af aan heeft Mariëtte Baarda migraine. In Kinderen waaien om beschrijft ze hoe dit haar leven en carrière heeft bepaald.
Vragen die ons allen bezighoudt beschrijft zij tot in de puntjes. Is het mogelijk een bestaan op te bouwen met een aandoening die je regelmatig veroordeelt tot een verblijf in een verduisterde slaapkamer? In haar boek neemt ze je mee op een avontuurlijke tocht langs bizarre genezers en therapieën. Ze komt erachter dat een confrontatie met je ziekte ook altijd een confrontatie met jezelf is.
Kinderen waaien om geeft een goede inkijk in het leven van een chronisch patiënt. Niet alleen voor diegenen die migraine hebben, maar voor bijna alle chronisch zieken. Deze mensen kampen met het onbegrip van de buitenwereld, en bijna allemaal hebben ze het moeilijk om een goede balans te vinden tussen familie, sociaal leven en werk. Maar wat voornamelijk overeenkomt is het gevecht dat de meeste chronisch zieken moeten leveren om elke dag weer met hun gebreken te moeten overleven.
Op de loop voor migraine!
270 euro opgehaald, daar worden we heel blij van
Enkele weken geleden ontving het Migrainefonds een mail van Mai. Zij wilde graag gesponsord 5 km gaan hardlopen om zo een financiële bijdrage te kunnen doen aan het Migrainefonds. Zij vindt het belangrijk dat er verder onderzoek wordt gedaan naar migraine. En dat vinden wij ook.
Mai kreeg veel positieve reacties, en nog veel belangrijker, zij heeft haar missie volbracht!
“Vanmorgen heb ik, voor het eerst sinds 5 jaar, weer de 5 kilometer volbracht. Het ging zelfs beter dan tijdens de generale repetitie en ondanks bètablokkers heb ik, boven verwachting, een tijd van bijna 33 minuten neergezet. De vele aanmoedigingen vooraf en ter plaatse hebben hier zeker bij geholpen”.

Wauw, wat een topper die Mai! Wij zijn trots en zeer dankbaar voor de 270 euro die haar sponsorloop heeft opgebracht.
HOT: Aandacht voor Migraine Week bij EditieNL
Mensen met migraine krijgen vaak vervelende reacties van vrienden, familie en collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van GfK. Morgen start de Migraineweek en opent in Amsterdam een speciale pop-up-store. Daar kan je met een virtual reality bril een indruk krijgen van wat je ervaart bij een migraine-aanval. Verslaggever Robert Schouten test ‘m uit. >> Bekijk het filmpje op EditieNL

Blog: Hoofdpijn van migraine
Behalve een migraineaanval op oudejaarsavond in Madeira toen Guusje 25 was had ze alleen maar last van lichte hoofdpijnen. Tot ze rond de vijftig was en als burgemeester van Nijmegen elke maand een paar dagen moest verzuimen als gevolg van zware hoofdpijn. De gang naar de huisarts leverde weinig op: burgemeester is een zware baan met veel stress, dat zou dan ook wel de oorzaak zijn. >> Lees verder
Blog: migraine en de zoektocht naar passend werk
‘Migraine is meer dan alleen hoofdpijn’.
Dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar hoe dat er dan uitziet? Nou zo: ik heb gemiddeld drie aanvallen per week, die zonder medicijnen 4-72 uur duren en vergezeld gaan met misselijkheid en overgeven. Migraine kent een aanloopfase (prodroom) en een postdrome fase, die zich bij mij vooral kenmerkt door vermoeidheid, maar deze fases kunnen gepaard gaan met allerlei klachten, zoals nekpijn, woordvindingsproblemen, uitvalsverschijnselen, een verstopte neus, enzovoort. Ik zie frequente migraine daarom echt als een chronische ziekte, die er altijd is, ook al zit je niet in de hoofdpijnfase. >> Lees verder
Tienermagazine: speciaal voor jongeren met migraine
Er zijn in Nederland vele kinderen met migraine of een andere vorm van ernstige hoofdpijn. Dit wordt niet altijd (tijdig) herkend door artsen. Ook scholen en de sociale omgeving snappen vaak niet wat er aan de hand is. Om daar verandering in te brengen maakte Hoofdpijnnet (voorheen de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten) een speciaal Tienermagazine. Vol persoonlijke verhalen, nuttige weetjes en tips. Niet alleen een must voor tieners, maar ook voor familie, vrienden op school of op de sportclub, zorgverleners en scholen. >> Lees verder
De Jonge Apotheker en migraine
De Vereniging van Jonge Apothekers VJA schrijft in hun nieuwsbrief een artikel over migraine met als titel Migraine van diagnose tot nieuwe profylactische behandeling.